|

Η ΑΕΠΙ στρέφεται δικαστικά ζητώντας μπλοκάρισμα πρόσβασης


Συζητήθηκε προχθές, 30/4/2013 η προσωρινή διαταγή των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Ελληνική Εταιρία για την Προστασία της Πνευματικής Ιδιοκτησίας, γνωστή και ως ΑΕΠΙ, εναντίον των παρόχων ΟΤΕ, Wind, Vodafone, Forthnet, hellas online, On Telecoms και ΕΔΕΤ, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Η ΑΕΠΙ με την κίνηση της αυτή ζητάει από τους παρόχους, όχι μόνο την απαγόρευση πρόσβασης αλλά και το μπλοκάρισμα σε επίπεδο DNS στις παρακάτω ελληνικές και ξένες ιστοσελίδες:
  1. www.greek.to
  2. www.greek-team.cc
  3. www.p2planet.net
  4. www.tsibato.info
  5. www.greekddl.eu
  6. www.greek-best.com
  7. www.kat.ph
  8. www.isohunt.com
  9. www.1337x.org
  10. www.h33t.com
Να σημειωθεί πως για πρώτη φορά εκδικάζεται σε τέτοιο επίπεδο και μέγεθος ανάλογη ελληνική υπόθεση απαγόρευσης πρόσβασης σε συγκεκριμένα sites κάτι που θέτει εύλογα ερωτήματα για την προστασία της δικτυακής ουδετερότητας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μαζί με την απόφαση που θα γίνει γνωστή τις αμέσως επόμενες μέρες, θα έχει προσωρινή ισχύ μέχρι την εκδίκαση των τακτικών ασφαλιστικών μέτρων της ΑΕΠΙ κατά των παρόχων όπου εκεί θα αποφασιστεί οριστικά αν όντως οι πάροχοι είναι υποχρεωμένοι να μπλοκάρουν ή όχι την πρόσβαση στα συγκεκριμένα sites. Ευνόητο είναι πως οποιαδήποτε απόφαση η οποία δικαιώνει την ΑΕΠΙ δημιουργεί δικαστικά προηγούμενα για επόμενες κινήσεις.

Τελικά η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στις επόμενες μέρες, οπότε και θα γίνει γνωστή η ημερομηνία συζήτησης των ασφαλιστικών μέτρων (εντός των επομένων 3 περίπου μηνών). Στην προχθεσινή διαδικασία, στην οποία εξετάζεται μόνο ο χαρακτήρας του επείγοντος και όχι η ουσία της υπόθεσης, οι πάροχοι ισχυρίστηκαν πως δεν υπάρχει τίποτα το επείγον στην υπόθεση και κανένα μέτρο δεν απαιτείται να ληφθεί μέχρι την συζήτηση των ασφαλιστικών μέτρων, αφού τα sites αυτά λειτουργούν επί σειρά ετών.

Για σχετικά σχόλια, συνεχή ροή και περισσότερη ενημέρωση μπορείτε να δείτε στο adslgr.com εδώ.